PRIJS 2021

De Sybren Poletprijs 2021 is op donderdag 18 november uitgereikt aan Michael Tedja voor zijn gehele literaire oeuvre. De prijs is overhandigd tijdens een feestelijk programma in Felix Meritis, gepresenteerd door Chris Keulemans. Schrijfster Annelies Verbeke sprak in haar lofrede de volgende woorden: “Michael Tedja omarmt de tegenstrijdigheden. Hij toont dat literair, artistiek werk zowel ijzersterk en gevaarlijk broos is, bouwend en vernietigend, hermetisch en wijds, monomaan en verbindend, onvermoeibaar speels en vervuld van helder verdriet. Wat een geschenk.”


Ook juryvoorzitter Jos Joosten sprak over Michael Tedja’s ‘caleidoscopisch oeuvre, dat tal van denkbare grenzen verkent en overschrijdt en tegelijkertijd ook dat overschrijden weer kritisch analyseert’. Stadsdichter Gershwin Bonevacia opende het programma met een gedicht van Sybren Polet. Later bracht singer-songwriter Eva van Manen een muzikale reactie op het werk van Polet. 
 
Michael Tedja (1971) is schrijver, dichter, schilder en curator. Hij studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut en schreef meerdere romans en gedichtenbundels. Programmamaker Luuk Heezen maakte een videoportret van Michael Tedja dat werd getoond tijdens de uitreiking van de prijs.

 

 

 

Lees hier het  juryrapport

 

Michael Tedja bij Met het oog op morgen

 

fotografie: Chris van Houts


PRIJS 2018

Poletprijs 2018

De Sybren Poletprijs is in 2018 voor het eerst uitgereikt. De prijs is toegekend aan dichter, romancier en theaterschrijver Peter Verhelst voor zijn gehele oeuvre.

 

Peter Verhelst (1962) is schrijver van ruim vijftig dichtbundels, romans en theaterstukken. Tot zijn bekendste werken behoren de romans Tongkat en Memoires van een luipaard en de dichtbundel Nieuwe sterrenbeelden.

 

De jury prijst Verhelst als een van de meest veelzijdige Nederlandstalige auteurs en typeert hem als ‘een magistrale oeuvrebouwer’.

 

Lees het juryrapport 2018

 

fotografie: Bianca Sistermans